(…) A Századvég igazgatóhelyettese, Gyorgyovich Miklós a családok helyzetét vizsgálva arra jutott társadalomtudományi kutatócsoportjával, hogy a család intézményének elfogadása megkérdőjelezhetetlen a magyar társadalomban, mindazonáltal a család definíciójába már sokak esetében nem tartozik bele a házasság.

Még mindig fontos a család Európában

Gyorgyovich Miklós, a Századvég igazgatóhelyettese a társadalomtudományi kutatócsoportjával végzett felmérések eredményeit ismertette. Mint fogalmazott: a magyar kérdőívekben újra és újra felteszik a kérdést, hogy mennyire fontos a család intézménye, pedig már jó ideje tisztán látják a választ: kritikusan fontos ez a terület a magyarok számára még annak ellenére is, hogy nem mindenkinek optimálisak az életkörülményei.

Érdekességként említette, hogy még európai szinten is az derült ki: a válaszadóknak inkább, vagy nagyon fontos a család intézménye. Elárulta, minél nyugatabbra megyünk, annál kevésbé fontos az embereknek.

Felmérték azt is, hogy a magyarok milyen emberi társulásokat tekintenek családoknak: itt tizennyolc lehetséges formáció közül választhattak a megkérdezettek. Kiderült: jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy valamit családnak tartsanak, ha van gyermek a formációban. Mint mondta, ugyan nem néz egy irányba a magyar társadalom ebben a kérdésben, azonban az azonos nemű gyermeket nevelőkre csupán a magyarok harmada tekint családként.

„A magyar társadalom heteronormatív”

– hangsúlyozta az igazgatóhelyettes, majd hozzátette: „A fiatalok esetében épp a két szélsőséges narratíva erősödik meg, azaz, szignifikánsan erősebb körükben azok aránya, akik kizárólag a házaspárokat vagy a legszélsőségesebb opciókat is hajlamosak családnak tekinteni. Ezzel együtt azonban a homoszexuális kapcsolat családként értelmezése a fiatalok körében egyébként nem tér el számottevően az össztársadalmi értékektől.”

Kutatásaikból az is kiderült, hogy a magyar fiatalok többsége igenis fontosnak találja a házasság intézményét és a párkapcsolatban élést, ugyanakkor nehéznek találják az azonos értékrenddel rendelkező pár megtalálását. Mint fogalmazott: a házasságot megelőző időszak is olyan terület, amelynek rendezésében segítségre szorulnak a fiatalok. De ami a legfontosabb: a szándék jelen van az életükben.

Kutatásaikat úgy összegezte: a család intézményének elfogadása megkérdőjelezhetetlen a magyar társadalomban. Az európaiakban pedig megvan a hajlandóság arra, hogy saját gyermekeikkel tartsák fent a kontinens népességét.

A teljes cikket itt olvashatja el: Magyar Nemzet