A társadalom szigorú fellépést vár el a gyermekek és fiatalkorúak védelmében


Országos felháborodást váltott ki, hogy egy budapesti általános iskola – közel negyvenéves – pedagógiai asszisztense videóbejegyzésében kifejtette, hogy egy 15 éves fiúval tart fenn szexuális kapcsolatot. A Századvég az esetre tekintettel feltérképezte, hogy a lakosság mit gondol arról, ha felnőttek, illetve oktatók fiatalkorúakkal folytatnak szexuális kapcsolatot, kitérve az erre vonatkozó jogi szabályozás szigorításának kérdésére.

A magyar lakosság elítéli a gyermek- és fiatalkorúak fejlődésére veszélyt jelentő kapcsolatokat

A kutatási adatok rámutatnak, hogy


a megkérdezettek kétharmada (66 százaléka) hallott arról, hogy a napokban egy fővárosi általános iskola férfi oktatóját felmentették a munkavégzés alól, mivel közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy egy 15 éves fiúval folytat szexuális kapcsolatot.

Megállapítható, hogy a közvélemény kulcsfontosságúnak ítéli a gyermekek és fiatalkorúak megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődésének biztosítását, ezért egységesen elutasítja az ezeket veszélyeztető szexuális kapcsolatok kialakítását és fenntartását.

Ennek megfelelően


a magyarok 95 százaléka nem tartja elfogadhatónak, hogy egy felnőtt egy 15 éves fiatalkorúval tartson fenn szexuális kapcsolatot, továbbá 96 százalékuk ellenzi, hogy egy tanár egy rá bízott fiatalkorúval álljon ilyen kapcsolatban.
1.kép

Indokolt a gyermekvédelmi jogszabályok további szigorítása

A pedagógiai tevékenység meghatározó szerepet tölt be a gyermekek és a fiatalkorúak egészséges fejlődésében, ezért a közoktatási intézmények munkatársait fokozott felelősség terheli a 18 év alattiak védelme tekintetében. Ebből fakadóan nem meglepő, hogy a felmérés szerint


a válaszadók 68 százaléka a jogszabályok további szigorítását tartja szükségesnek a gyermekek és a fiatalkorúak megóvása, illetve a hasonló ügyek megelőzése érdekében.
2.kép
Módszertan

CATI-módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2023. február

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások