Makromonitor – 2023. október

 

Októberi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa az előző hónapokat jellemző 100 bázispontos, az irányadó kamatot érintő csökkentése után elkezdte az alapkamat csökkentését is. Ennek köszönhetően jelenleg az alapkamat (és az irányadó kamat is) hazánkban, 75 bázispontos csökkentéssel, 12,25 százalékon áll.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma augusztusban a nyers adatok szerint 7,0, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 4,0 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 5,2 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot jelentősen meghaladva, 18,1 százalékkal esett vissza.

2023. október hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2023. szeptember hónapig mért értéke –0,1 indexérték volt. Az előző hónapban ez az érték –0,01 indexérték volt, tehát a magyar gazdaság növekedési üteme – ugyan csak kis mértékben, de – távolodott a historikus trendértéktől.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató továbbra is kettős fordulót jelez. Változatlanul először egy kedvező, erőteljesebb gazdasági növekedést jelez, majd pedig a növekedési ütem megtorpanását, és csökkenését.

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Több mint 850 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya az év első 9 hónapjában

2023. szeptember 30-án MÁP Pluszból 1012,4 milliárd forint értékű állománya volt a lakosságnak, amely 1422,0 milliárd forintos csökkenés a december végi 2434,5 állomány után. Ennek legfőbb oka, hogy a lakosság a még mindig magas inflációs és kamatkörnyezetben egyrészt a MÁP Plusz kamatozását meghaladó diszkont kincstárjegyeket, másrészt a pénzromlást lekövető Prémium Magyar Állampapírt vásárol: a PMÁP kumulált értéke 6437,2 milliárd forintra emelkedett, ami 2022 év végéhez viszonyítva 2115,6 milliárd forintos növekedést jelent. Így a lakosság teljes állampapírállománya a 2022. év végi 8619,3 után 2023 szeptemberének a végén 9492,7 milliárd forinton alakult, azaz 873,4 milliárd forinttal több pénzt tartanak az emberek állampapírban, mint az előző év utolsó hónapjában.

• A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.