A reálkeresetek emelkedése augusztusban is folytatódott: az előző év azonos időszakához képest 9,4 százalékkal nőtt a bérek vásárlóereje.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a teljes munkaidőben alkalmazásban álló munkavállalók bruttó átlagkeresete augusztusban 13,1 százalékkal 628 800 forintra emelkedett. A bruttó mediánkereset 520 000 forint volt, ami egy év alatt 15,6 százalékos emelkedésnek felel meg. Az adatok alapján továbbra is elmondható, hogy a vállalatok egy része nemcsak a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók bérét emelte meg, hanem a bértorlódás elkerülése érdekében a többi foglalkoztatott is jelentős bérkorrekcióban részesült. A reálkeresetek 9,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak 3,4 százalékos emelkedése mellett.

A bruttó átlagkereset emelkedése augusztusban a vállalkozásoknál 12,5 százalékot, a költségvetésben 14,4 százalékot, a nonprofit szektorban pedig 15,8 százalékot tett ki. A versenyszektor teljesítménye mögött a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének közvetlen és közvetett hatása áll. A költségvetési bérek kiemelkedő teljesítményéhez pedig a többéves béremelési program keretében véghezvitt pedagógus-béremelés (2024. január, 32,2 százalék), a rendvédelmi dolgozók illetményemelése (2024. január) és a honvédségi béremelés (2024. január, márciusi kifizetéssel) járult hozzá.

Elemzői véleményünk szerint a feszes munkaerőpiac továbbra is erős alkuerőt biztosít a munkavállalóknak, ami segítheti a béremelkedés jelenlegi szintjét az év végéig fenntartani. Szeptemberi előrejelzésünkben ennek megfelelően 11,6 százalékos bruttó átlagbérnövekedést prognosztizáltunk, ami figyelembe veszi a tavaly előrehozott, decemberi minimálbér és garantált bérminimum emelésének bázishatását is.