Makromonitor – 2024. június

 

Júniusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkentette az irányadó és az alapkamatot is. Ennek köszönhetően jelenleg hazánkban az alapkamat (és az irányadó kamat is), 25 bázispontos csökkentés után, 7,0 százalékon áll.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban a nyers és a naptárhatással megtisztított adatok alapján egyaránt 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyeskereskedelem 3,6 százalékkal, a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 4,3 százalékkal, míg az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az adott havi, a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2024. május hónapig mért értéke 0,082 volt. Ez az előző havi 0,072 indexértékhez képest javulást mutat. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme továbbra is a historikus trendértéket meghaladva bővült.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD – amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor – legfrissebb előrejelzése szerint az előrejelzési horizont végére trend feletti növekedést jelez. Ez az előző havi előrejelzéshez képest – amikor is az előrejelzési horizont végére trend alatti növekedést prognosztizált – javulást mutat. Tehát a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása annak állandósodásába váltott át.

2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan, éves bázison 4,0 százalékkal nőttek.

Áprilisban 3,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma mind a nyers, mind a naptárhatással megtisztított adatok alapján 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Januárban történt először hosszú idő után éves bázison növekedés, amely tendencia a következő hónapokban, így áprilisban is folytatódott. Ez a folyamatos pozitív eredmény már a trendfordulást jelzi a 2023-ban tapasztalt visszaesés után. A következő hónapokban, a reálbérek növekedésével és a fogyasztói bizalom erősödésével további bővülés várható a fogyasztásban.

2024 áprilisában az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,6 százalékkal nőtt, emellett a nem élelmiszertermék jellegű kiskereskedelmi üzleteké 4,3 százalékkal bővült. Az üzemanyag-kiskereskedelemben áprilisban az előző évhez viszonyítva 2,0 százalékkal nőtt a forgalmi volumen, ami az előző időszak gyenge eredményei után elsősorban annak köszönhető, hogy az előző év januárjában került kivezetésre az üzemanyagokra vonatkozó ársapka, így az idei évben már a visszaeső forgalmi volumenhez történik a viszonyítás.

Az élelmiszer jellegű kiskereskedelemben a forgalmi volumen 4,4 százalékkal nőtt az élelmiszer jellegű vegyes termékek esetében, míg az élelmiszer, ital és dohányáru volumene 1,8 százalékkal emelkedett, folytatva ezzel a február óta tartó pozitív tendenciát.

A nem élelmiszer jellegű kereskedelemben a bútorok és műszaki cikkek volumene 1,8 százalékkal csökkent, míg a könyv, újság, papíráru forgalma 14,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban jelentős változások figyelhetők meg, hiszen a fent említett két kategórián kívül minden más csoportban növekedés tapasztalható. Például a ruházati és lábbeli cikkek forgalmában is, amely márciusban 2,8 százalékkal csökkent, most 7,7 százalékkal növekedett. A gyógyszerek és gyógyászati termékek forgalmi volumene márciusban szintén csökkenést mutatott, azonban áprilisban már 1,5 százalékkal emelkedett. Ezen kívül a nem élelmiszer jellegű termékek és a használtcikkek forgalma is növekedett, 5,0 százalékkal, ellentétben az előző hónapok csökkenést mutató adataival.

• A Szigma-indikátorrendszerről

SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.