A KSH 2024. március hónapra vonatkozó építőipari gyorsjelentése szerint az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest 6,3 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz viszonyítva, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján az építőipari termelés 2,8 százalékkal mérséklődött.

 

Az elmúlt két hónapi bővülés után az építőipar termelésének volumene csökkenésbe fordult. A KSH által publikált március havi építőipari termelés éves alapon a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal csökkent, amely az épületek építésére vonatkozó építményfőcsoport termeléscsökkenésére vezethető vissza. Az előző év azonos időszakához képest a két építményfőcsoporton belül az épületek építésének termelése 10,0 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények termelésének volumene 0,8 százalékkal bővült.

Fontos kiemelni, hogy az építőipari teljesítmény irányát is meghatározó, havi bázisú, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés volumenindexe 2,8 százalékkal mérséklődött. Ez a volumencsökkenés csak az épületek építésére vonatkozó termelés volumenét érintette, amely az előző hónaphoz képest, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 9,1 százalékkal csökkent. Ezzel szemben az egyéb építmények esetében 0,3 százalékos bővülés volt látható. Az elmúlt időszakban bejelentett és a tervek szerint június elejétől induló új otthonfelújítási program javíthatja az épületek építésének termelését.

Az épületek építésére kötött új szerződések tárgyhavi állományának éves szintű 50,2 százalékos növekedése még nem az új bejelentett programnak volt köszönhető, azonban már ez is számottevő bővülést jelent 2023 márciusához képest. Emellett meg kell jegyezni, hogy az egyéb építmények építésére kötött új tárgyhavi szerződések állománya éves szinten 23,3 százalékkal csökkent, amely leginkább az állami és az önkormányzati felújítások, beruházások elhalasztására vezethető vissza. Így összességében az ellentétes hatásoknak köszönhetően a tárgyhóban kötött új szerződések volumene az előző év azonos időszakához képest 19,4 százalékkal nőtt.

A fentiek mellett a jövőbeni kilátásokhoz kapcsolódóan a fix bázisú havi adatokat (2021. év havi átlag = 100 százalék) is érdemes áttekinteni: az adott hónapban kötött új építőipari szerződések volumene elég hektikus, március hónapban lényegében stagnált, azonban a fix bázison számított tárgyhó végi szerződésállomány továbbra is egy gyengén javuló tendenciát mutat, amely csak az épületek építésére vonatkozó tárgyhó végi szerződésállomány növekedésének volt köszönhető. A tárgyhó végi szerződésállomány 2023 decemberétől kezdetben emelkedni kezdett, amely optimizmusra adhat okot a következő időszak várakozásaival kapcsolatban, amit a már említett otthonteremtési program tovább támogathat. Az építőipar teljesítményére negatív hatást leginkább az állami és önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódó egyéb építmények építését érintő szerződésállomány és termelési volumen csökkenése gyakorolja. Jövőbeni kérdés, hogy ezt az egyéb épületek építésére vonatkozó mérséklődést a másik építményfőcsoport (épületek építése) bővülése ellensúlyozni tudja-e.