Makromonitor – 2023. december

 

Decemberi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkentette az irányadó és az alapkamatát is. Ennek köszönhetően jelenleg az alapkamat (és az irányadó kamat is) hazánkban, 75 bázispontos csökkentéssel, 10,75 százalékon áll.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma októberben a nyers és a naptárhatással tisztított adatok alapján 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 1,9 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 5,1 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot jelentősen meghaladva, 21,1 százalékkal esett vissza.

2023. december hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2023. november hónapig mért értéke 0,093 indexérték volt. Tehát a magyar gazdaság növekedési üteme meghaladta a historikus trendértéket.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD – amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor – változatlanul is kettős mozgást mutat. Egy kedvező, a historikus trend feletti gazdasági növekedést jelez, amit később egy lassulás követ, vagyis a gazdaság növekedési üteme megtorpan és oldalazó mozgással visszafordul a historikus trend felé.

A továbbra is magasabb, de csökkenő kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Átlagosan 12,6%-kal nőtt a szolgáltatások ára novemberben

2023 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elmúlt egy évben a szolgáltatások ára (12,6 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben. Az áremelkedéshez leginkább az egyéb úticélra történő utazás 24,9 százalékos, a szerencsejáték 19,9 százalékos, a postai szolgáltatás 21,7 százalékos, illetve tv előfizetés 20,1 százalékos áremelkedése járult hozzá. A belföldi üdülések ára is jelentősebben, 15,8 százalékkal nőtt. Mérsékelte a szolgáltatások átlagos áremelkedését többek között a szemétszállítás, vízdíj és csatornadíj árának változatlansága (100,0 százalék), illetve a vármegye- és országbérlet bevezetése által a munkahelyre, iskolába történő utazás árának 21,7 százalékos csökkenése. A hónapban már a szolgáltatások esetében is látható az éves bázisú infláció csökkenése.

• A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.