Tovább nőtt a foglalkoztatás márciusban: a 15–74 éves foglalkoztatottak háromhavi átlagos létszáma 4 millió 725 ezer fő volt, ez közel 29 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában mért adat. A korcsoport foglalkoztatási rátája 64,7 százalék, ami 0,5 százalékpontos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A 15–74 éves népesség körében a munkanélküliek száma 229,1 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 4,6 százalékra emelkedett, az előző év azonos időszakhoz viszonyítva a munkanélküliek száma 30,3 ezer fővel, és a munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal nőtt.

Az egyes korcsoportokat vizsgálva jól elkülöníthető foglalkoztatási trendek figyelhetők meg. A január–márciusi időszakban az 55–74 éves korosztály foglalkoztatása növekedett leginkább, 45,8 ezer fővel, a munkanélküliek száma pedig 4,4 ezer fővel lett több. A legidősebb korcsoport (55–­74 év) aktivitásnövekedése szembetűnő, ez a folyamat egyrészt beleilleszkedik a többéves trendbe, másrészt a megélhetési költségek emelkedése is közrejátszhat a folyamatban. Ugyanebben az időtávban a 25–54 éves korosztályban csupán száz fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliek száma pedig 7,7 ezer fővel nőtt. Figyelembe véve, hogy a 25–­54 éves korosztály aktivitása magas, hiszen ők jelentik a stabilan keresők körét, a foglalkoztatás minimális csökkenése és a munkanélküliség ilyen szintű emelkedése nem bír különösebb jelentőséggel ebben a korcsoportban. A 15­–24 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma 16,4 ezer fővel csökkent, továbbá a munkanélküliek száma 18 ezer fővel nőtt. A legfiatalabb (15­–24 éves) korosztály foglalkoztatásának csökkenése szintén többéves trend – részben az iskolában töltött évek számának növekedése miatt –, azonban ez esetben az álláskeresők számának ilyen mértékű emelkedése kiugrónak számít. Mivel ennek a korosztálynak kedvező lehetőségei vannak a munkaerőpiacon, hiszen alkalmazkodóképességük magas, továbbá foglalkoztatásukat ösztönző adókedvezmények is segítik, elemzői véleményünk szerint a munkanélküliség emelkedése ebben a korcsoportban továbbra is alacsony gazdasági kockázatot jelent.

Várakozásaink szerint 2024-ben még folytatódhat a munkanélküliség kismértékű emelkedése, ám 2025-től ismét tartós csökkenés veheti kezdetét.