Tovább nőtt a foglalkoztatás márciusban: a 15–74 éves foglalkoztatottak háromhavi átlagos létszáma 4 millió 739 ezer fő volt, ez közel 41 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában mért adat. A korcsoport foglalkoztatási rátája 65 százalék, ami 0,8 százalékpontos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A 15–74 éves népesség körében a munkanélküliek száma 224,2 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta pedig 4,5 százalék. Az előző év azonos időszakhoz viszonyítva a munkanélküliek száma 27 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal nőtt.

Az egyes korcsoportok foglalkoztatási trendjei az elmúlt hónaphoz képest kis mértékben változtak. A február–áprilisi időszakban az 55–74 éves korosztály foglalkoztatása növekedett leginkább, 8,3 ezer fővel, a munkanélküliek száma pedig 0,5 ezer fővel lett több. Ugyanebben az időtávban a 25–54 éves korosztályban csupán pár száz fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliek száma pedig 2,2 ezer fővel lett kevesebb. A 15-24 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma 6,5 ezer fővel, a munkanélküliek száma pedig 3,2 ezer fővel nőtt. Elmondhatjuk, hogy a munkaerőpiaci átrendeződés tovább folytatódott, a foglalkoztatottak számának bővülése két korosztályban is meghaladta a munkanélküliek számának csökkenését, tehát olyanok is munkába álltak, akik eddig inaktívak voltak, míg a 25-54 éves korosztályban szűkült az aktivitás.

Várakozásaink szerint 2024-ben még folytatódhat a munkanélküliség kismértékű emelkedése, ám 2025-től ismét tartós csökkenés veheti kezdetét.