Elsőre az adatok nem tűnnek megnyugtatónak, azonban alaposabban megvizsgálva bizakodásra adhatnak okot. Ennek oka, hogy 2022 szeptemberében volt az egyik csúcspontja az ipari termelésnek, ekkor a 2015-ös fix bázison a szezonálisan és munkanappal kiigazított adat 128,3 százalékon állt. Tehát elmondható, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított csökkenés a magas bázisnak volt köszönhető.

Az ipari termelést leginkább a feldolgozóipar teljesítménye határozza meg. A részletes adatok még nem ismertek, de az előzetes adatok alapján az ipari termelés volumenét befolyásoló feldolgozóipari ágazatokban (járműgyártás, villamosberendezés gyártása) nőtt az ipari termelés, ami kedvező eredménynek tekinthető. Ezek közül a járműgyártás képviseli a legnagyobb súlyt a feldolgozóipari termelésben, míg a villamosberendezés gyártása ágazat a harmadik legnagyobb súllyal rendelkezik. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy az élelmiszeripari termelés (második legnagyobb súlyú ágazat) volumene csökkent. Az előzetes adatok alapján a számítógép, elektronika, optikai termék ágazatokban is visszaesés várható, amely közepes súlyt képvisel a feldolgozóipar termelésében. Összességében elmondható, hogy a feldolgozóipari termelés volumene csökkenni fog, ugyanis a két meghatározó ágazat növekedése nem fogja tudni kompenzálni a többi ágazat csökkenő termelését.

Az előzetes adatoknál az ipar belföldi és export értékesítési adatait még nem publikálják, de az előző hónapig publikált adatok alapján a belföldi ipari értékesítés volumene a 2023. január havi mélyponttól elfordulva hullámzó mozgással, de lassú emelkedést kezdett meg. Bár az mezőgazdasági termékek termelői árai erőteljesen csökkennek, azonban az élelmiszeripar belföldi értékesítési ára – a csökkenő ütemű növekedés ellenére – még mindig magasak. Az élelmiszeripari értékesítés árai 2023. szeptemberben 4,8 százalékkal nőttek.

A belföldi ipari értékesítés árai éves szinten összességében 7,8 százalékkal emelkedtek, miközben az export ipari értékesítés árai 7,5 százalékkal csökkentek. A belföldi ipari értékesítési árainak növekedésében az energiaipar jelentős súlya is szerepet játszik, mivel az energiaipar belföldi árindexe még 2023. szeptember hónapban is 15,4 százalékkal emelkedett. A lassuló áremelkedés tovább erősítheti a jelenleg is gyenge belső keresletet.